Şelasyon Nedir?
Şelasyon kelime anlamı olarak, metallerin bağlanarak atılması demektir. Şelasyon tedavisi vücutta bulunan ağır metallerin uzaklaştırılması yöntemidir. Demir, kurşun, kadmiyum, civa gibi ağır metaller bu yöntemlerle atılabilir.
Vücutta ağır metal birikimi vücudu nasıl etkiler?
Ağır metaller kurşun, civa, gümüş, kadmiyum, altın, kobalt, kalay gibi elementlerdir. Bütün ağır metaller değişik yollarla (yiyecekler, içme suları, diş dolguları, çevresel kirlilikler, gazlar vs) insan vücuduna alınmaktadır.
Ağır metallerin çoğu özel bir destek olmadan vücudun normal ekskresyon yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar.
En toksik ağır metallerin başında kurşun, kadmiyum, civa ve nikel gelmektedir.
Ağır metal zehirlenmeleri arasında en sık rastlananı civa zehirlenmesidir. Diş hekimliğinde kullanılan amalgam tipi dolguların neden olduğu civa ve ağır metal zehirlenmeleri sıkça karşılaşılan ağır metal zehirlenmelerinin başında gelmektedir.
Ağır metaller vücutta bütün dokularda birikmektedir. Ağır metallerin organ konsantrasyonları yıllarca herhangi bir değişiklik göstermeden yüksek konsantrasyonda kalabilir ve pek çok patolojik durumun oluşmasına neden olabilir. Vücudun tek başına ağır metalleri uzaklaştırma yeteneği bulunmadığı için, ağır metalleri elimine etmek için yardıma ihtiyaç duyar.