Yağ Enjeksiyonu
Yağ dokusu, son dönemde kullanımı artan iyi bir yumuşak doku dolgusudur. Kişinin kendi yağ dokuları kullanılır. Bu yüzden ucuzdur ve kolay elde edilebilir, hiçbir yan etkisi ve alerjik etkisi bulunmaz. Alınan yağlar belli işlemlerden geçirildikten sonra vücudumuzdaki her alan için dolgu maddesi olarak kullanılabilir.
Yüzdeki ve vücudumuzdaki boşlukları doldurma amaçlı, cilt kalitesini arttırma amaçlı (radyoterapili kalitesiz cilt alanlarının altına) , yara izlerini giderme amaçlı (atrofik skar doldurma), meme estetiğinde daha iyi sonuç alma amaçlı (kompozit meme büyütme), yeniden meme oluşturma (meme rekonstrüksiyonu) cerrahisinde revizyon amaçlı kullanılabilir. Verilen yağlar o bölgede yaşamaya devam edeceği için geçici değil daha kalıcı bir doldurma işlemi yapılmış olur. Ayrıca kök hücre içeriğinden dolayı da aktarılan bölgede cilt/ cilt altı doku kalitesinde ve kalınlığında artışa neden olur.
Ameliyat Öncesi
Ayrıntılı tıbbi hikaye alınması, hasta muayenesi, kişinin beklentileri, ameliyat hakkında bilgilendirme, işlem öncesi fotoğraflama yapılır. Tetkik gerektirmez.
Ameliyat
Genel anestezi altında ya da lokal anestezi ve/veya sedasyon altında yapılabilir. İlk aşamada yağların elde edileceği bölge belirlenir. Yarım santimetrelik kesi açılır ve kanüller yardımı ile fazla basınçlı olmamak kaydı ile yağlar aspire edilir. Alınan yağlar süzülür ve enjeksiyona uygun hale getirilir. Daha sonra ameliyat öncesi belirlenen bölgelere küçük enjektörler ve ince kanüller ile enjekte edilir. İşlem süresi uygulama bölgesine göre değişir ama sıklıkla 30 dakika kadar sürer.
Ameliyat Sonrası
Aynı gün taburculuk planlanır. Ertesi gün duş/ banyo yapabilir. Günlük aktivitelerine hemen dönebilir. 2 gün dinlenme sonrası işe geri dönebilir. Ağır aktivitelere 1 ay sonra izin verilir. Bu süreler tek başına yağ enjeksiyonu yapıldı ise geçerlidir. Eğer herhangi bir ameliyata eşlik ederek yapıldıysa, ilk yapılan ameliyatın iyileşme ve toparlanma süreleri geçerlidir, yağ enjeksiyonu ek bir iyileşme veya toparlanma süresi gerektirmez.
Enjekte edilen yağların kalıcılık süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu bir tür greft işlemi olduğu için aktarılan hücrelerin bir kısmı aktarılan bölgede yaşamaya devam eder. Böylece yaklaşık %40-50 si kalıcı olur. Tekrarlayan seanslar ile dolgu ihtiyacı kalmayabilir.